­ BAYAT CAMİSİ | Kültür Portalı

Bayat Camisi - Denizli

Adres Bayat (Köyü) Mahallesi Çivril İlçesi DENİZLİ
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Belediye
Kitabe H. 1289
Vakfiye H. 1289
Genel Tanım Denizli İli, Çivril İlçesi, Bayat Köyü, Köy içi Mevkii’nde bulunan cami, kuzey-güney doğrultusunda kare planlı ve tek mekânlıdır. Kuzeyde dikdörtgen şeklinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Minaresi yoktur.
Yapılan Onarımlar Toprak dam olan çatısı 1963 yılında kırma çatı olarak yenilenmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Denizli İli, Çivril İlçesi, Bayat Köyü, Köy içi Mevkii’nde bulunan cami, kuzey-güney doğrultusunda kare planlı ve tek mekânlıdır. Kuzeyde dikdörtgen şeklinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Minaresi yoktur. İbadet mekânında; iki ahşap sütunla üç sahın oluşturulmuştur. Tavanda diklemesine alttan büyük ahşap kirişlerle desteklenmektedir. Tüm tavan hasırla kaplanmıştır. Son cemaat yerini ise dört ahşap sütun taşımaktadır. Ancak iki kenardaki ahşap sütunların işlevi yoktur. Caminin güney duvarda yarım daire şekilli mihrap nişi vardır. Bunun her iki yanında iki küçük pencere, doğu duvarda iki, kuzey duvarda da bir küçük pencere olmak üzere toplam beş pencere açıklığı yer almaktadır. Ancak; camide aydınlık bir mekân yaratılmamıştır. Güneybatı duvarda ahşaptan bir minber, güneydoğu duvarda ise ahşap bir vaaz kürsüsü yer almaktadır. Caminin tabanı toprak olup, fazla düzgün olmayan bir zemin oluşturulmuştur. Son cemaat yerinde giriş kapısının batısında yarım daire şeklinde bir mihrabiye nişi vardır. Caminin beden duvarları son derece kalın tutulmuş olup, yığma kerpiç şeklinde yapılmıştır. Üzeri kireç harcı ile sıvanmıştır. Toprak dam olan çatısı kırma çatı olarak 1963 yılında yapılmış ve üzeri Marsilya Tipi kiremitle örtülmüştür. Caminin içindeki mihrap duvarları da dahil olmak üzere bütün duvarları ve ahşap kirişlerin üzerleri renkli boya ile yapılan bezemelerle süslüdür. Bu bezemeler arasında Mekke tasvirleri, vazodan çıkan stilize çiçek motifleri ve eski yazı ile oluşturulan madalyonlar yer almaktadır. Tavandaki kirişlerden birinin üzerinde H.1289 yılı yazılı olup inşa tarihini vermektedir.
Tescil Kararı İzmir II Numaralı KTVKK'nun 13.02.1991 gün ve 1825 sayılı kararı

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2505    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 12 Haziran 2014 Perşembe