­ DİREKLİ KİLİSE | Kültür Portalı

Direkli Kilise - Denizli

M.S. 7. yüzyıla tarihlenen Pamukkale Örenyeri'ndeki direkli kilise üç nefli olup, nefler arasındaki geçitleri büyük ve küçük direkler ayırmaktadır. Ortadaki büyük nefin sonunda bir apsis yer alır. Olasılıkla yapı tonoz örütülüdür. Diakonon ve protasis (vaftiz ve ayin bölümü) kilisenin merkez sahanlığının sonundaki tek apsisin iki tarafında yer almaktadır. Üç nefli diğer bir kilise de yine örenyerinin merkezinde yer almaktadır. Hierapolis’in kuzey tarafında daha küçük tek apsisli kiliseler yer alır. Bunlar daha çok geç dönem yapılarıdır. Bu da geç dönemlerde dahi, kentin kimliğini devam ettirdiğinin göstergesidir. M.S. 5-7. yüzyıllarda Hierapolis’te birçok önemli kilise yapılarının yapılması, kentin hem dinsel yönden önemli, hem de Bizans Dönemi'nde büyük bir merkez olduğunu göstermektedir. M.S. 5-6. yüzyıllarda tarihlenen Akköy aile mezarının altın buluntuları da bu önemi ve zenginliği desteklemektedir. Hierapolis’in ilk dinsel temsilcisi St. Phillippus’tur.

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Denizli Gezilecek Yerler

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Denizli şehir merkezinin kuzey yönünde 18 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Denizli otagardan Pamukkale Örenyeri'ne giden minibüsler ile ulaşımı vardır.
Pamukkale Örenyeri Pamukkale İlçesi DENİZLİ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8520    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 16 Aralık 2021 Perşembe