­ YENİ HAMAM (ŞEYH YAVSİ, GÜVEN, ŞİFA, SABAH HAMAMI) | Kültür Portalı

Yeni Hamam (Şeyh Yavsi, Güven, Şifa, Sabah Hamamı) - Çorum

Adı Yeni Hamam (Şeyh Yavsi, Güven, Şifa, Sabah Hamamı)
Adres İskilip İlçesi
Vakfiye
Genel Tanım Vakıflar Genel Müdürlüğü kütüklerinde “ Gurrei Cemaziyel-evvel 906/2. Aralık.1500 tarihli mazbut Şeyh Muhiddin İbni Mustafa Vakfı” şeklinde kayıtlı olan hamam vakfiyede “İskilip’te bitişiğinde müteaddin dükkanlar olan çifte hamam” olarak anlatılmaktadır. Osmanlı Dönemine tarihlenen hamam, kadınlar ve erkekler bölümünden oluşan bir çifte hamamdır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kâgir olarak yapılan hamamın erkekler ve kadınlar kısımları, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık bölümleri şeklinde birbirine bitişik ve paralel şekilde uzanır. Hamamın arka kısmındaki su deposu müşterek olarak yapılmıştır. Erkekler ve kadınlar kısmındaki kare planlı soyunmalıklar, içten büyük bir kubbeyle örtülüdür. Erkekler bölümünde soyunmalıktan geçilen kubbeli ılıklık kısmının yanlarında hela bölümleri bulunmaktadır. Sıcaklık kısmında kubbe ile örtülü geniş bir orta mekanın çevresinde sıralanmış eyvan ve hücreler vardır. Eyvanların ılıklık tarafı hariç üç kenarda beşik tonozlu birer eyvan ve dört köşede tromp geçişli birer halvet hücresi yer almaktadır. Kadınlar tarafında ise kubbeli küçük bir ılıklıktan sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklık, iki yanı beşik tonozlu ortası kubbeli bir orta mekan ile üç adet halvet hücresinden meydana gelmiştir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam