­ SAAT KULESİ | Kültür Portalı

Saat Kulesi - Çorum

Adı Saat Kulesi
Mah. Köy - Mevkii Yeniyol Mahallesi
Adres Çorum, Merkez ,
Vakfiye
Genel Tanım Osmanlı Döneminde II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yıldönümünde valiliklere gönderilen “Saat kulesi yapınız” fermanı üzerine Beşiktaş Muhafızı, Çorumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından, 1894 (H.1312) yılında yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Minare tarzı inşa edilen kulede, sarı renkte kum taşı kullanılmıştır. Kulenin yüksekliği 27,5 metre’dir. Giriş kapısı üzerinde Hattat Nuri KORMAN tarafından yazılmış mermer kitabesi bulunmaktadır. Sekizgen kaideden türk üçgeni motifli bir papuçla gövdeye geçilmekte, papuç ile gövde arasında dairesel iki bilezik arasında şişkin bir boyun bulunmaktadır. Gövde, 24 köşeli olup boyuna dikdörtgen yanaklı dilimler halinde ve zarif bir görünümdedir. Üzeri kurşun kubbeyle örtülü olan kulenin dört bir tarafında saat kadranı vardır. Şerefeye yuvarlak kemerli kapıdan 81 basamaklı merdivenle çıkılmaktadır. Kitabesinde: Şehinşah-ı zaman Abdülhamid Han-ı keremkarın Ferman-ı kiramından Hasan Paşa-yı bihemta Bütün evkatını vakf eyledi ihya-i hayrata Muvvaffak eylesun her dem anı amaline Mevla Bu saat kulesi ez cümle hayrat-ı güzininden Yapıldı yümn-ü evferle bu şehri eyledi ihya Çıkup bir vakt-i eşrefde yazıldı babına tarih Bu mikat-i celili yapdı bak Lütfi Hasan Paşa, 1312 yazılıdır