­ OSMANCIK KALESİ | Kültür Portalı

Osmancık Kalesi - Çorum

Adı Osmancık Kalesi
Adres Çorum, Osmancık İlçesi
Vakfiye
Genel Tanım İlçe merkezinde Kızılırmak’ın kuzey kenarında doğu-batı istikametinde oval konumda uzanan doğal bir kayalığın üzerine inşa edilmiştir.
Yapılan Onarımlar .
Ayrıntılı Tanımı Kale kare planlıdır. Yapımında moloz taş kullanılmıştır, taş araları Horasan harçlıdır. Kalenin giriş kapısı güneyde yer almakta olup, içte ikinci bir kapı daha bulunmaktadır. İç kale üç kademeden oluşmakta, her yönü kolaylıkla gözetleyebilme ve koruma durumundadır. Kalenin ilk kuruluşunun Roma Döneminde başladığı bazı kaynaklar ile güneyinde yer alan Roma Dönemi kaya mezarlarından anlaşılmaktadır. İlçenin Roma Döneminde Pimolisa olarak adlandırıldığı kaynaklarda geçmektedir. Kaleden Kızılırmak’a inen kayaya oyulmuş su yolu tekniği Roma Dönemi özelliğini gösterir. Mimari yönden ise kesin Roma Dönemine tarihleyebileceğimiz bir kalıntıya rastlanılmamaktadır. İslami Dönemde kale, halk arasında İpek Yolu olarak adlandırılan İstanbul’dan Amasya’ya uzanan ticaret yolu üzerinde bulunmaktadır.