­ ÇORUM'DA BAYRAMLAR | Kültür Portalı

Çorum'da Bayramlar - Çorum

Gelenekler-Görenekler

Çorum’da, millî bayramlarda, resmi kutlama programının yanında, özellikle gençler ve çocuklar arasında iğne, balon, bayrak, yoğurt, çuval, yumurta gibi araç veya malzemeyle yarışmalar yapılmaktadır. Bugün Çorum’un Bahçelievler olarak bilinen mahallesi, yakın tarihe kadar Cumhuriyet Meydanı adıyla millî bayram kutlamalarına ev sahipliği yapmıştır.

Çorum’da dinî bayramlar da önemli kutlama günlerindendir. Ramazan ve Kurban bayramının, yerel özelliklere bağlı olarak, çeşitlilik gösteren; hazırlık (karşılama), bayram günü ve uğurlama (bayram sonrası) gibi aşamaları vardır. Çorum’da bayramdan birkaç gün önce hazırlıklara başlanır. Bayram sabahı, ailenin bütün fertleri erken uyanır; evi

Çorum’da bayram sabahı kahvaltısı sıradan bir kahvaltı olmayıp, genellikle yayla çorbalı ve et yemeklerinin bulunduğu sofra düzeninde yapılır. Kurban Bayramı'nda ise namazdan sonra kahvaltı yapılır, sonra kurban kesilir. Kahvaltının kurban kesiminden sonra yapıldığı da görülmektedir. Her iki bayramda da kabir ziyaretleri yapılır; aile büyüklerine gidilerek el öpülür. Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi, mezarlık ziyareti, çoğunlukla, arife günü yapılır. Çorum’da, bayramlara özgü yaşayan bir diğer önemli uygulama da Hıdırlık ziyaretidir. Burada Kereb-i Gazi, Hacı Salih Efendi, Sücaaddinzade Zarif Efendi, Abbas Külahi, El-Hac Yusuf-u Bahri, Ubeyd-i Gazi, Suheyb-i Gazi gibi önemli şahısların türbeleri vardır. Bugün artık pek görülmese de, bayramlarda Saat Kulesi civarına panayır kurulduğu ve çocukların buralarda eğlendiği söylenmektedir.

Kaynak: ÇORUM’DA SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS - Yrd. Doç. Dr. M. Mete Taşlıova