­ ŞIHYAHYA TEKKE VE TÜRBE MEZARI | Kültür Portalı

ŞIHYAHYA TEKKE VE TÜRBE MEZARI - Çankırı

Adı ŞIHYAHYA TEKKE VE TÜRBE MEZARI
Harita No G31-a2
Mah. Köy - Mevkii Yuvademirciler Köyü / Ilgaz
Adres Yuvademirciler Köyü / Ilgaz /ÇANKIRI
Vakfiye -
Genel Tanım Şıh Yahya Türbesi olarak bilinen yer Yuvademirciler köyünün yaklaşık 200-300 metre batısında, eğimli bir arazi üzerinde yer almaktadır. Burada ağaç ve çalılıklar içinde kalmış iki adet mezar yer almaktadır. Mezarlar çevreden toplanan taşların üst üste yığılması ile oluşturulmuştur. Yakın zamanda yapılmış kaçak kazı izlerini görmek mümkündür. Üzerinde ve çevresinde Roma dönemi seramik parçaları bulunmaktadır. Köylülerce Şıh Yahya Türbesi adıyla bilinmekte ve ziyaret olarak anılmaktadır. Mezarların batısında terk edilmiş harap halde bir ahşap çatkılı taş ve tuğla dolgu bir ev yer almaktadır. Ancak bu yapının burası ile bir ilişkisi olmadığı, bölgede bu tür mezarlara tekke adı verildiği bilinmektedir. Muhtemelen bu nedenle tekke ve türbe olarak tescillenmiştir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Şıh Yahya türbesi olarak bilinen yer Yuvademirciler köyünün yaklaşık 200-300 metre batısında, eğimli bir arazi üzerinde yer almaktadır. Burada ağaç ve çalılıklar içinde kalmış iki adet mezar yer almaktadır. Mezarlar çevreden toplanan taşların üst üste yığılması ile oluşturulmuştur. Yakın zamanda yapılmış kaçak kazı izlerini görmek mümkündür. Üzerinde ve çevresinde Roma dönemi seramik parçaları bulunmaktadır. Köylülerce Şıh Yahya Türbesi adıyla bilinmekte ve ziyaret olarak anılmaktadır. Mezarların batısında terk edilmiş harap halde bir ahşap çatkılı taş ve tuğla dolgu bir ev yer almaktadır. Ancak bu yapının burası ile bir ilişkisi olmadığı, bölgede bu tür mezarlara tekke adı verildiği bilinmektedir. Muhtemelen bu nedenle tekke ve türbe olarak tescillenmiştir.
Orjinal Kullanım Mezar
Önerilen Kullanım Mezar
Tescil Kararı 08.05.1981 - 2934

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1138    Eklenme Tarihi : 10 Mart 2014 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 13 Mart 2014 Perşembe