­ SARIBABA MEZARI | Kültür Portalı

SARIBABA MEZARI - Çankırı

Mah. Köy - Mevkii İncili Çeşme Mah. Merkez / ÇANKIRI
Adres İncili Çeşme Mah. Merkez / ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediye Başkanlığı
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı- Yapraklı karayolunun kuzeyi ile Kırklar Caddesi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çok geniş bir alanı kaplayan mezarlık, Osmanlılar döneminde kullanılmış olup, günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Mezarlığa adını veren Sarı Baba’nın mezarı, Çankırı- Yapraklı karayolu ile Kırklar Caddesinin kesişim yerinin güneybatısında bir parkın içinde yer almaktadır. Mezarın etrafı 1 metre yüksekliğinde koruma duvarı ile çevrilidir. Duvarın batı kesimi üçgen alınlıklıdır. Girişi güneyde bulunan mezarın boyu 2.5 metre uzunluğunda olup, baş ve ayak kısımlarında birer adet Roma Dönemi sütun vardır. Günümüzde özgün hali bozularak mermer başlıklı ve sandukalı bir mezar haline dönüştürülmüş, üzerine demir parmaklık yapılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı- Yapraklı karayolunun kuzeyi ile Kırklar Caddesi’nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çok geniş bir alanı kaplayan mezarlık, Osmanlılar döneminde kullanılmış olup, günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Mezarlığa adını veren Sarı Baba’nın mezarı, Çankırı- Yapraklı karayolu ile Kırklar Caddesinin kesişim yerinin güneybatısında bir parkın içinde yer almaktadır. Mezarın etrafı 1 metre yüksekliğinde koruma duvarı ile çevrilidir. Duvarın batı kesimi üçgen alınlıklıdır. Girişi güneyde bulunan mezarın boyu 2.5 metre uzunluğunda olup, baş ve ayak kısımlarında birer adet Roma Dönemi sütun vardır. Günümüzde özgün hali bozularak mermer başlıklı ve sandukalı bir mezar haline dönüştürülmüş, üzerine demir parmaklık yapılmıştır.
Orjinal Kullanım Mezar
Bugünkü Kullanımı Mezar
Tescil Kararı 29.12.1992 - 2811

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2390    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 04 Nisan 2013 Perşembe