­ PİR-İ SANİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

PİR-İ SANİ TÜRBESİ - Çankırı

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çerkeş İlçe Müftülğü
Yapım Tarihi H.1209 - M.1794
Kitabe 1- Düştü bir tarih âkif bendesinin kalbine 2- Hü deyip Firdevs-i vusla erdi Pirim Mustafa.
Vakfiye 1- Düştü bir tarih âkif bendesinin kalbine 2- Hü deyip Firdevs-i vusla erdi Pirim Mustafa.
Genel Tanım Çerkeş ilçesi, Kurtlar Mahallesi, Osman Paşa Caddesinde yer alan Türbe, Pir-i Sani Camiinin içinde ayrılan bir bölümde bulunmaktadır. Pir-i Sani Türbesi aynı isimli mescidin harimi dâhilindedir. Bina moloz taşından harçla yapılmıştır. Türbe, 1734 yılında ölen Halvetiye Dergahı şeyhlerinden Hacı Mustafa Efendi için yaptırılmıştır. 5 x 5 m ölçülerinde kare planlı olan türbe, pandantif geçişli kubbe ile örtülüdür. Kubbe 1944 yılında dıştan kiremit kaplı çatı ile kapatılmıştır. İçinde bir ağaç sanduka ve bunun etrafında bir demir parmaklık vardır.
Yapılan Onarımlar Kubbe 1944 yılında dıştan kiremit kaplı çatı ile kapatılmıştır
Ayrıntılı Tanımı Çerkeş ilçesi, Kurtlar Mahallesi, Osman Paşa Caddesinde yer alan Türbe, Pir-i Sani Camiinin içinde ayrılan bir bölümde bulunmaktadır. Pir-i Sani Türbesi aynı isimli mescidin harimi dâhilindedir. Bina moloz taşından harçla yapılmıştır. Türbe, 1734 yılında ölen Halvetiye Dergahı şeyhlerinden Hacı Mustafa Efendi için yaptırılmıştır. 5x5 m2 ölçülerinde kare planlı olan türbe, pandantif geçişli kubbe ile örtülüdür. Kubbe 1944 yılında dıştan kiremit kaplı çatı ile kapatılmıştır. İçinde bir ağaç sanduka ve bunun etrafında bir demir parmaklık vardır. Kitabesinde: 1- Düştü bir tarih âkif bendesinin kalbine 2- Hü deyip Firdevs-i vusla erdi Pirim Mustafa. yazıları okunmaktadır.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Tescil Kararı 21.01.1992 - 2178 & 12.12.2007 –2847

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1523    Eklenme Tarihi : 14 Mayıs 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Haziran 2013 Salı