­ KARATAŞ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

KARATAŞ ÇEŞMESİ - Çankırı

Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Çankırı Belediyesi
Yapım Tarihi H-1217
Kitabe 1-Karin-i himmeti ehl-i hayratın müberratın etti bu çeşmeyi tecdid-i bi…
Vakfiye 1-Karin-i himmeti ehl-i hayratın müberratın etti bu çeşmeyi tecdid-i bi…
Genel Tanım Dikdörtgen planlı üstü profilli kornişli, yanları gömme kolon şeklinde, aynalığı düzgün kesme taş, yalağı dikdörtgen tekneli bir çeşmedir. Çeşmenin insan boyu hizasındaki Eski Türkçe, manzum beş satırlık kitabesinde; 1- Karin-i himmeti ehl-i hayratın müberratın etti bu çeşmeyi tecdid-i bi…. 2- ……………..ind Allah ola şayetse taki ………… 3- ……………..ola …………..ab-ı hayat ……… yerinde ede hıssen ittiba 4- İki ………….. bu çeşmeyi tecdid gibi hakka ………. 5- Sene 1217. Günümüzde çeşmenin kitabesi ve sol kolonu kayıptır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı üstü profilli kornişli, yanları gömme kolon şeklinde, aynalığı düzgün kesme taş, yalağı dikdörtgen tekneli bir çeşmedir. Çeşmenin insan boyu hizasındaki Eski Türkçe, manzum beş satırlık kitabesinde; 1- Karin-i himmeti ehl-i hayratın müberratın etti bu çeşmeyi tecdid-i bi…. 2- ……………..ind Allah ola şayetse taki ………… 3- ……………..ola …………..ab-ı hayat ……… yerinde ede hıssen ittiba 4- İki ………….. bu çeşmeyi tecdid gibi hakka ………. 5- Sene 1217. Günümüzde çeşmenin kitabesi ve sol kolonu kayıptır.
Orjinal Kullanım Çeşme
Önerilen Kullanım Çeşme