­ GÜRPINAR KÖYÜ CAMİ | Kültür Portalı

GÜRPINAR KÖYÜ CAMİ - Çankırı

Adı GÜRPINAR KÖYÜ CAMİ
Mah. Köy - Mevkii Gürpınar Köyü
Adres Gürpınar Kasabası, Şabanözü/ÇANKIRI
Bakımından Sorumlu Olması Gereken Kuruluş Şabanözü İlçe Müftülüğü
Vakfiye -
Genel Tanım Dikdörtgen planlı, kırma çatılı olan caminin üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Sonrada eklenen son cemaat yerinin haricindeki pencereleri yuvarlak kemerlidir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Dikdörtgen planlı, kırma çatılı olan caminin üzeri Marsilya tipi kiremitle örtülüdür. Sonrada eklenen son cemaat yerinin haricindeki pencereleri yuvarlak kemerlidir. Bu cemaat yeri orijinal ahşap minarenin çatı içerisinde kalmasına neden olmuştur. Caminin düz tavanı kenarlarda çıtakari, ortada ahşap çakma tekniğinde bitkisel motiflerle bezemelidir. Tavanın ortasında altıgen bir tavan göbeği, köşelerde şua motifleri yer alır. Alçı işi olan mihrabı mukarnas ve bitkisel bezemelidir. Sonradan yeşil yağlı boya ile boyanmış olan ahşap minberinde daireler ve yıldızların iç içe geçmesiyle oluşturulmuş bezemeler ve kabalar vardır. Kadınlar mahfili eklenti bölümünde yer alır ve ahşaptan yapılmıştır.