­ ACIÇAY ROMA NEKROPOLÜ | Kültür Portalı

ACIÇAY ROMA NEKROPOLÜ - Çankırı

Adres Buğday Pazarı Mahallesi, Esentepe Mahallesi Yol Ayrımı Mevkii, Merkez / ÇANKIRI
Parsel 1, 14
Yapım Tarihi Roma Dönemi
Kültür Dönemi Roma
Vakfiye -
Genel Tanım Çankırı il merkezi sınırları içinde, Acıçay Esentepe yol ayrımında bulunmaktadır. Doğal bir sırt üzerinde yer alan mezar alanının batı yamacında Acıçay dere yatağı, doğusunda ise Esentepe yolu yer almaktadır. Alanın varlığı, 07.07.2008 tarihinde doğalgaz çalışmaları sırasında çıkan buluntuların müzemize getirilmesi sonucunda öğrenilmiştir. Nekropol Alanı yaklaşık olarak 24 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın 23 500 metrekarelik kısmı 464 Ada 14 Parsel içinde kalmakta olup mülkiyeti Hazineye aittir. 452 metrekarelik kısım ise 464 Ada 1 Parsel içinde kalmakta olup mülkiyeti bir grup şahsa aittir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Çankırı il merkezi sınırları içinde, Acıçay Esentepe yol ayrımında bulunmaktadır. Doğal bir sırt üzerinde yer alan mezarlık alanın batı yamacında Acıçay dere yatağı, doğusunda ise Esentepe yolu yer almaktadır. Alanın varlığı, 07.07.2008 tarihinde doğalgaz çalışmaları sırasında çıkan buluntuların müzemize getirilmesi sonucunda öğrenilmiştir. Nekropol Alan yaklaşık olarak 24 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Bu alanın yaklaşık olarak 23 500 m2’lik kısmı 464 Ada 14 Parsel içinde kalmakta olup mülkiyeti Hazineye aittir. 452 m2 lik kısım ise 464 Ada 1 Parsel içinde kalmakta olup mülkiyeti bir grup şahsa aittir. Alanda yapılan incelemeler sırasında kaçak kazıcılar tarafından açılmış çukurlar ve taş sanduka mezarlara ait olabilecek taş bloklarına rastlanılmıştır. Alanın yaklaşık olarak 1500-2000 m. kadar kuzeyinde Çankırı Müzesince, 1998 yılında bir kurtarma kazısı yapılmıştır. Kazı sırasında taş sanduka mezar ve bir çok ölü hediyesine rastlanılmıştır. 1998 kazısı buluntuları ile doğalgaz çalışmalarından çıkan buluntular benzer özellikler sergilemektedir. Gerek 1998 kazısında çıkanlar gerekse doğalgaz kazısı sırasında çıkan eserler, Nekropol Alanın M.S. 2-3 yüzyıllarda kullanılmış olduğunu ortaya koymuştur.
Orjinal Kullanım Mezar
Tescil Kararı 09.01.2009 - 3812

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2465    Eklenme Tarihi : 12 Nisan 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Nisan 2013 Perşembe