­ KISPETÇİLİK | Kültür Portalı

Kıspetçilik - Çanakkale

El Sanatları

Yağlı güreşlerin en önemli unsurlarından biri kıspettir. Kıspet, deriden yapılan özel bir yağlı güreş giysisidir. Bu giysinin yapımı oldukça zor ve maharet gerektiren bir iştir. Tabaklanmış dana derisi ile dikilen kıspetin yapımı oldukça zahmetli ve zaman gerektiren bir uğraştır. Tabaklanmış dana derisi, kalıplar kullanılarak çizilir ve kesilerek hazırlanır. Bacak, kasnak, hazne, kemer gibi bölümlerden oluşan kıspet, bu parçaların makine ve el dikişiyle birleştirilmesi sonucunda üretilmektedir.

Ülkemizde kıspet yapan ustaların son temsilcisi olan İrfan Şahin, Biga İlçesi'nde yaşamakta ve mesleğini burada icra etmektedir. Yetiştirdiği çıraklar sayesinde mesleğinin unutulmamasına da katkı sağlayan İrfan usta, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) somut olmayan kültür mirası çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında "Yaşayan İnsan Hazinesi" olarak tescil edilmiştir.

Kaynak: Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 2182    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 14 Eylül 2021 Salı