­ HALICILIK | Kültür Portalı

Halıcılık - Çanakkale

El Sanatları
Ülkemizde yaygın olan geleneksel halı ve kilim dokumacılığının Çanakkale’de özgün örnekleri bulunmaktadır. Halıları olarak bilinen ve adını Ayvacık ilçemizden alan halılar, ülkemizde ve uluslararası alanda oldukça tanınmaktadır. Ayvacık halılarında organik motifler geometrik formlu kullanılır. Sekiz kollu ve sekizgen içine alınmış yıldızlar, kareler, dikdörtgenler, kanca motifleri hâkimdir. Ayvacık halılarında koyu – açık kırmızı, koyu – açık mavi, koyu – açık yeşil, tetra, sarı, turuncu ve siyah renkler kullanılır. Yenice, geleneksel halıcılığın öne çıktığı ilçelerimizdendir. Avunya Halıları da olarak bilinen yöre halıları; Sandık halı, allı halı, muşamba halı, İmam suyu halı, âşık kavuşturan gibi adları vardır. Yörede halılar desenlerine göre isim alırlar. Halıcılığıyla öne çıkan diğer bir ilçemiz de Çan’dır. Çan halıları, desenleri madalyonlu veya ulama olmak üzere gruplandırılabilir. Eski ve yeni İmam Suyu, Deve Tabanı, Empirme, Kavgalı, Kaymakam Parkı, Muşamba, Tek Tek bu halı desenlerinden bazılarıdır. Yrd.Doç. Aslı Aksoy, yayınlanmamış "Halı Dokumacılığı” makalesi Aslı Aksoy Arşivi Yrd.Doç. Aslı Aksoy, yayınlanmamış “Halı Dokumacılığı” makalesi Aslı Aksoy Arşivi Yrd.Doç. Aslı Aksoy, yayınlanmamış “Halı Dokumacılığı” makalesi Aslı Aksoy Arşivi
Görüntülenme Sayısı : 3022    Eklenme Tarihi : 04 Kasım 2014 Salı    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2014 Cuma