­ YILDIRIM BAYEZID TÜRBESİ | Kültür Portalı

Yıldırım Bayezıd Türbesi - Bursa

Adres Yıldırım Mahallesi Yıldırım Caddesi Osmangazi/Bursa
Pafta 7B1C
Yaptıran Süleyman Çelebi
Yapan Hüseyin Oğlu Ali
Vakfiye Var
Genel Tanım 1403 yılında vefat eden Yıldırım Bayezıd önce Akşehir'de Şeyh Mahmut Hayrani Türbesine, sonradan Bursa'ya getirilerek, bu türbeye gömülmüştür.
Yapılan Onarımlar 1618,1640,1649,1780,1846
Ayrıntılı Tanımı 1403 yılında vefat eden Yıldırım Bayezıd önce Akşehir'de Şeyh Mahmut Hayrani Türbesine, sonradan Bursa'ya getirilerek, bu türbeye gömülmüştür. Genel olarak dikdörtgen plan şeması gösteren yapı, kare planlı, tonoz geçişli ve dıştan sekizgen kasnaklı kubbeye sahip olan ana bölmesi ile önünde, üzeri üç kubbeye örtülü bir revaktan oluşmaktadır. Osmanlı Mimarisinde ilk revaklı türbedir; Revaklı bölüm, köşelerde yığma ayaklar, ortada iki sütunun birbirine yuvarlak kemerlerle bağlanmasından meydana gelmiştir. Ana yapıdan daha yüksek tutulmuştur. Duvarlar iki dizi taş, bir dizi tuğladan örülmüştür. Zemin tuğla ile kaplıdır. Türbede, ortada Yıldırım Bayezıd, sağında oğlu İsa Çelebi, Hanımı ve ayak ucunda kim oldukları bilinmeyen iki sanduka bulunmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2553    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 04 Eylül 2014 Perşembe