­ YEŞİL TÜRBE (ÇELEBİ SULTAN MEHMET TÜRBESİ) | Kültür Portalı

Yeşil Türbe (Çelebi Sultan Mehmet Türbesi) - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeşil Mahallesi
Adres Yeşil Mahallesi Yeşil Caddesi Yıldırım/Bursa
Yaptıran I. Mehmet Çelebi
Yapan Hacı İvaz Paşa
Vakfiye Var
Genel Tanım Basit bir sekizgen plana sahiptir. Sandukaların bulunduğu zemin kat ile, bunun altından tonozla örtülü bir bodrumdan ve bunları örten bir kubbeden oluşmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1617,1622,1645,1680,1741,1762,1765,1775,1776,1818,2005
Ayrıntılı Tanımı Bursa Merkez Yıldırım İlçesi, aynı adla anılan caminin güneydoğusundaki türbe. Osmanlı Dönemi türbeleri içinde en ünlülerindendir. Ayrıcalıkla özelliği, zemin altında asıl mezarların bulunduğu bir bodruma sahip olmasıdır. I. Mehmet Çelebi’nin 1413-1421 sağlığında yapımına başlanmış ve ölümünden 40 gün önce tamamlanmıştır. Mimarı dönemin ünlü mimar ve devlet adamı Hacı İvaz Paşa'dır. Basit bir sekizgen plana sahiptir. Sandukaların bulunduğu zemin kat ile, bunun altından tonozla örtülü bir bodrumdan ve bunları örten bir kubbeden oluşmaktadır. Türbenin kitabesi ve 13 dilimli yarım kubbe, çeşitli renk ve motiflerle kabartma sır tekniğinde işlenmiştir. Türbe zamanımıza ulaşan en muhteşem çinili mihraba sahiptir. Renkli süsleme sanatının bir şaheseridir. Türbenin dış cepheleri de yeşil çinilerle kaplanmıştır. Ancak birçok kez onarımdan geçtiği için, yapıldığı dönemden kalma özgün çinilerin giriş kapısının solunda kalan yüzde olduğu kabul edilmektedir. Türbe’ye yeşile bakan çinilerle kaplı olmasından dolayı Yeşil Türbe ismi halk tarafından verilmiştir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6036    Eklenme Tarihi : 12 Mart 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2014 Perşembe