­ VELED-İ YANİÇ MESCİDİ | Kültür Portalı

Veled-i Yaniç Mescidi - Bursa

Adres Osmangazi Mahallesi Zindan Kapı Sokağı Osmangazi/Bursa
Yaptıran Mahmut Çelebi
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Orijinal şeklini büyük ölçüde kaybetmiştir. Yapıldığı dönemden kalan minare kaidesi günümüze kadar gelmiştir. Minberi ahşap olmasına rağmen, mihrabı alçı dökümdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 20. yüzyılın ortalarına kadar yıkık ve harap durumda iken mahalle halkı tarafından onarılarak ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Osmangazi Mahallesi’nde bulunan caminin yapıldığı tarih ve yaptıranı kesin olarak bilinmemekle birlikte II. Murat dönemine ait olduğu kaynaklarda belirtilmektedir. Kapının üzerindeki kitabesinde belirtildiği gibi Temmuz 1440 yılında Yaniç Oğlu Hacı Hayrüddin Oğlu Mahmut Çelebi tarafından yaptırılmıştır. Kapı üzerindeki kitabesi dört satırdan oluşmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen zemin üzerine kesme kefeki taş ve tuğla ile işlenmiştir. 20. yüzyılın ortalarına kadar yıkık ve harap durumda iken mahalle halkı tarafından onarılarak ibadete açılmıştır. Orijinal şeklini büyük ölçüde kaybetmiştir. Yapıldığı dönemden kalan minare kaidesi günümüze kadar gelmiştir. Minberi ahşap olmasına rağmen, mihrabı alçı dökümdür. Bunlar günümüz yapısıdır. Zemin ve tavanı ahşaptır. Üzeri kiremitle örtülmüştür. Caminin iç alanı 11,50 x 7,60 metredir. Caminin en önemli özelliği son cemaat yerinden 3,45 metre genişliğindeki açık bir kemerle asıl ibadet alanına geçilmesidir. Caminin minaresi cami dışında ve kapının karşısındadır. İlginç bir minare olup, alt kısmı çeşmedir. Çeşmenin üzerinden beş basamakla kuleye benzeyen minareye çıkılır. Camini avlusunda camiyi yaptıran Veled-i Yaniç'in mezarı bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2753    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı