­ UMUR (OMUR) BEY CAMİİ | Kültür Portalı

Umur (Omur) Bey Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Umurbey Mahallesi
Adres Umurbey Mahallesi Fabrika Sokak Yıldırım/Bursa
Yaptıran Umur Bey
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Cami, büyük bir bahçe içindedir. Asıl ibadet mekanı, 2,20 metrelik bir açıklıkla birbirine bağlanan iki bölüm halindedir. Birinci bölüm 8,18 x 8,10 metre, ikinci bölüm ise 6,34 x 6,60 metre boyutlarındadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Umurbey Mahallesi Fabrika Sokak'ta bulunmaktadır. II. Murat döneminde, Kara Timurtaş Paşa’nın oğlu Umur Bey tarafından yaptırlmıştır. Cami, büyük bir bahçe içindedir. Asıl ibadet mekanı, 2,20 metrelik bir açıklıkla birbirine bağlanan iki bölüm halindedir. Birinci bölüm 8,18 x 8,10 metre, ikinci bölüm ise 6,34 x 6,60 metre boyutlarındadır. Tamamı ahşap çatılı ise de, eski kaynaklardaki bilgilere göre, eskiden kubbe ile örtülü olduğu bilinmektedir. Bu ikinci bölüme, basık kemerli bir kapıdan girilmektedir. Kapı üstünde küçük bir kubbecik ve yaprak süsleri vardır. Kapı iki yanındaki daire kesitli ikişer, güney ve batı duvarlarındaki sivri kemer alınlıklı ve kavsarası beş sıra istalaktitlidir. İlk yapılışında, kuzeybatı duvarındaki minaresiyle birlikte kenar uzunlukları yaklaşık 8 metre olan bir cami olduğu anlaşılmaktadır. Doğuda ikinci bölüm sonradan eklenmiştir. Beden duvarları üç sıra tuğla, bir sıra kesme taş ve aralarında dikey durumda tek tuğla ile örülmüştür.
Yayın Dizini KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KURULU/ BURSA - DİYANET İŞLERİ/ BURSA CAMİLERİ