­ TEKKE-İ ATİK CAMİ (ESKİ CAMİ) | Kültür Portalı

Tekke-i Atik Cami (Eski Cami) - Bursa

Harita No 21K-I
Mah. Köy - Mevkii Şükrüçavuş Mahallesi İpar Caddesi
Adres Şükrüçavuş Mahallesi İpar Caddesi Şadırvan sokak Mudanya /Bursa
Pafta 13b.4c
Vakfiye Var
Genel Tanım Yaptıranı kesin olarak bilinmemekte ise de, giriş kapısında 1453 tarihi yazılı bir levha bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1760-1761,1893-1894,1972,1997,2003
Ayrıntılı Tanımı Yaptıranı kesin olarak bilinmemekte ise de, giriş kapısında 1453 tarihi yazılı bir levha bulunmaktadır. Kayıtlarda “Hacı Ali Zağili Mağrabi”, “Eski Cami”, “Cami-i Atik” ve “Tekke-i Atik” adlarıyla yer almaktadır. Hacı Ali Zağili Mağrabi tarafından yaptırılmış olsa bile, bu kişinin kimliğine ilişkin bilgiler yoktur. Batı duvarında bulunan iki yazıttan birincisinde “Müezzin Molla Hasan” 1760-61 ve ikicisinde de “Kaymakam Hasan Fehmi Bey” 1893-94 adları verilmektedir. Olasılıkla onarım yazıtlarıdır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlı cami, asıl ibadet mekanı ve son cemaat yerinden oluşmaktadır.Düz ahşap tavanla örtülüdür.Güney duvarının ekseninde, yarım yuvarlak mihrap nişi yer almaktadır. Mihrabın iki yanında simetrik iki, doğu ve batı duvarlarında ikişer kuzey cephesinde son cemaat yeriyle bağlantılı olarak giriş kapısı iki yanında ikişer penceresi vardır. Asıl ibadet mekanı ve son cemaat yeri çatı ve üstü kiremit örtülüdür. Kuzey doğu köşesinde kare kaideli ve sıvalı silindirik gövdeli güdük minaresi yer alır.
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3011    Eklenme Tarihi : 04 Haziran 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Temmuz 2014 Cuma