­ SİMKEŞ (SIRMAKEŞ) CAMİİ | Kültür Portalı

Simkeş (Sırmakeş) Camii - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Orhan Mahallesi
Adres Orhan Mahallesi Gümüşçeken Caddesi Simkeş Çıkmazı Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım 7,00 x 7,35 metre iç ölçülerinde olan caminin, üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Ana hatlarıyla dikdörtgen bir plan şeması gösterir. Tek kubbeli asıl ibadet alanına eklenen kuzey yönündeki son cemaat yerinin üstü tonoz ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Cami bir dönem özel mülkiyete geçmiş ve ambar olarak kullanılmıştır. 1963 yılında onarılarak tekrar ibadete açılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Gümüşçeken Caddesi Simkeş çıkmazı’ndadır. Cami 15. yüzyılın sonlarında yapılmıştır. Kimin yaptırdığı bilinmemektedir. 7,00 x 7,35 metre iç ölçülerinde olan caminin, üç metre derinliğinde bir son cemaat yeri vardır. Ana hatlarıyla dikdörtgen bir plan şeması gösterir. Tek kubbeli asıl ibadet alanına eklenen kuzey yönündeki son cemaat yerinin üstü tonoz ile örtülüdür. Cami bir dönem özel mülkiyete geçmiş ve ambar olarak kullanılmıştır. 1963 yılında onarılarak tekrar ibadete açılmıştır. Kemerleri taşıyan ayaklar ve kuzey yönündeki kalkan duvarı iki sıra kirpi sacaklıdır. Beden duvarlarının üzerinde dıştan sekizgen kasnak yer almaktadır. Asıl ibadet alanının üzerini örten tek kubbeye geçiş, içeride üçgenler yardımı ile sağlanmıştır. Kubbe kasnağında yarım daire kesitli üç pencere, doğu batı ve kuzey duvarlarında yer alan sivri kemer alınlıklı ikişer pencereyle içerinin aydınlanması sağlanmıştır. Güney duvarında önceden var olan iki pencere değişime uğratılarak dolaba dönüştürülmüştür. Asıl ibadet alanı iç duvarları yerden 1,10 metre yüksekliğinde mermerlerle kaplanmıştır. Minaresi bulunmamaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2656    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 10 Temmuz 2014 Perşembe