­ ŞEKER HOCA CAMİİ | Kültür Portalı

Şeker Hoca Camii - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Nalbantoğlu Mahallesi
Adres Nalbantoğlu Mahallesi Şeker Hoca Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Şeker Hoca
Vakfiye -
Genel Tanım Cami ve müştemilatı ait toplam alan 120 m2’dir. Caminin iç alanı 8,20 x 8,20 metre iç ölçülerinde kare planlıdır. Duvarları moloz taşla örülmüştür. Üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Kubbe kasnaksız ve dıştan kurşunla kaplıdır. Minare ve pencere kemerlerinde tuğla kullanılmıştır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Nalbantoğlu Çarşısı yakınlarındaki Şeker Hoca Caddesi Cami Aralığı’ndadır. Sultan Çelebi Mehmet döneminde yaptırılmıştır. Camiye Mevlana Baba Yusuf b. Baba Hamid b. Şeker Hoca yaptırmıştır. Cami ve müştemilatı ait toplam alan 120 m2’dir. Caminin iç alanı 8,20 x 8,20 metre iç ölçülerinde kare planlıdır. Duvarları moloz taşla örülmüştür. Üzeri tek kubbe ile örtülüdür. Kubbe kasnaksız ve dıştan kurşunla kaplıdır. Minare ve pencere kemerlerinde tuğla kullanılmıştır. Minaresi tek şerefeli olarak yapılmıştır. Mescidin girişinde ahşap yapılı bir son cemaat yeri vardır. Caminin doğusunda bulunan minareye son cemaat yerindeki bir kapıdan çıkılmaktadır. Kaide sekizgen olup, iki sıra tuğla, bir sıra kesme taşla yapılmış ve kirpi saçak dizisi ile son bulmaktadır. Kirpi saçak dizisinden sonra silindirik tuğla gövde hemen başlar. Gövdenin orta kısmında karelerden meydana gelmiş bir kuşak yer almaktadır. Gövdeden üst kısmı yeniden yapılmıştır. Halen sağlam ve ibadete açık durumdadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4844    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi