­ ŞEHZADE SULTAN MUSTAFA VE SULTAN CEM TÜRBESİ | Kültür Portalı

Şehzade Sultan Mustafa ve Sultan Cem Türbesi - Bursa

Adı Şehzade Sultan Mustafa ve Sultan Cem Türbesi
Envanter No A246-10
Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi Muradiye Cami yanı Osmangazi/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Bursa’da Muradiye'de II. Murat’ın gömülü bulunduğu türbenin bahçesindeki onbir türbeden bir tanesi Fatih’in oğullarına aittir. Şimdiye kadar ayrı ayrı türbelerde sanılan Mustafa ve Cem bir arada gömülüdür
Yapılan Onarımlar 1795
Ayrıntılı Tanımı Bursa’da Muradiye'de II. Murat’ın gömülü bulunduğu türbenin bahçesindeki onbir türbeden bir tanesi Fatih’in oğullarına aittir. Şimdiye kadar ayrı ayrı türbelerde sanılan Mustafa ve Cem bir arada gömülüdür. Fatih’in büyük oğlu Şehzade Mustafa Konya civarındaki kalelerin fethinden dönerken 1474 yılında Niğde'nin Bor Kazası civarında ölünce, Bursa’ya getirilerek önce amcası Alaattin Beyin türbesine, sonra 1479 yılında yapılan kendi türbesine gömülmüştür. Türbeye daha sonra sıra ile Fatih'in oğullarından Sultan Abdullah, Sultan Cem 1499 ve Alem Şah gömülmüştür. XV. yy. özelliklerini taşımakta olan türbe bir sıra taş, bir sıra tuğla dizisi ile örülmüş, altıgen planlı olup, altıgen bir kasnağa oturan dıştan kurşunla kaplı tek kubbe ile örtülmüştür. Giriş revakının her tarafı som mermerden olup, yanlarında Bursa tipi kemerli pencereler yer almaktadır. Tavanı mermer levhalarla örtülü, saçağı sonradan yapılmıştır. Türbeye mermer söveli bir kapıdan girilir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2016    Eklenme Tarihi : 11 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma