­ MECNUN DEDE (ÇAKIR AĞA) MESCİDİ | Kültür Portalı

Mecnun Dede (Çakır Ağa) Mescidi - Bursa

Harita No 27PIa
Mah. Köy - Mevkii Tahtakale Mahallesi
Adres Tahtakale Mahallesi Kurşunlu Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Çakır Ağa
Vakfiye -
Genel Tanım Cami, 7,38 x 7,60 metre iç ölçülerindedir. Caminin girişinde 2,90 metre genişliğinde bir son cemaat yeri bulunmakta olup üst kısmı tonozla örtülüdür. Duvarlarında kuş gagası ve yaba motifleri hakimdir. Son cemaat yerine orta gözden geçilmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1970 yılına kadar caminin üstü kırma çatılı iken, bu tarihte onarım sırasında kubbeye çevrilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Tahtakale Mevkii’nde bulunan cami, Fatih devrinde Çakır Ağa tarafından, 1440 yılında Mecnun Dede adına yaptırılmıştır. Caminin ana duvarları üç sıra tuğla ve moloz taş örgülü, iki sıra kirpi saçaklıdır. Kubbe kasnağı iki sıra kesme taş, üç sıra yatay tuğla örgülüdür. Kesme taş araları dikey tuğla ile takviye edilmiştir. Cami, 7,38 x 7,60 metre iç ölçülerindedir. Caminin girişinde 2,90 metre genişliğinde bir son cemaat yeri bulunmakta olup üst kısmı tonozla örtülüdür. Duvarlarında kuş gagası ve yaba motifleri hakimdir. Son cemaat yerine orta gözden geçilmektedir. Girişi Bursa kemerli olup üstünde ikinci bir sivri kemer bulunmaktadır. 1970 yılına kadar caminin üstü kırma çatılı iken, bu tarihte onarım sırasında kubbeye çevrilmiştir. Ana duvarlar üç sıra tuğla ve moloz taş örgülü, iki sıra kirpi saçaklıdır. Son cemaat yerinin kemer ayakları, kalkan duvarı ve kubbe kasnağı iki sıra kesme taş, üç sıra yatay tuğla örgülüdür. Kesme taş araları dikey tek tuğla ile takviye edilmiştir. Batı kısmında tuğla gövdeli, tek şerefeli, sivri külahlı minaresi vardır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2341    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi