­ KAYHAN (KAYGAN) CAMİİ | Kültür Portalı

Kayhan (Kaygan) Camii - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Kayhan Mahallesi
Adres Kayhan Mahallesi Kayhan Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Kaygan M. Mehmet
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Kayhan Çarşısında yer alan cami, Kaygan Musa oğlu Mehmed tarafından 1497 yılında yaptırılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminde büyük hasar görmüştür. 1873 yılında Emekli Yüzbaşı Halil Efendi tarafından esaslı bir onarımdan geçirilmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Kayhan Çarşısı’na inen Kayhan ve Selçuk Hatun Sokak arasında bulunan cami, Fatih devrinde, Kaygan Musa b. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Ancak caminin yapımına Kazzazoğlu Söle Mustafa Paşa’da para yardımında bulunmuştur. Asıl ibadet yeri 17,10 x 17,35 metre iç ölçüsündedir. 3,15 metre derinliğinde bir son cemaat yeri bulunmaktadır. 14 pencere ile aydınlatılan cami, 1855 depreminde büyük hasar görmüştür.1873 yılında Emekli Yüzbaşı Halil Efendi tarafından esaslı bir onarımdan geçirilmiştir. Cami ilk yapıldığında dokuz kubbeli olduğu halde, bugün ortadan dilimli bir kubbe ve yanlarda tonoz çatıyla örtülmüştür. Bu biçimiyle hiçbir yapıda görülmeyen bir özelliğe sahiptir. Eski biçimiyle Ulu Cami tarzında, çok kubbeli Bursa yapılarının ikicisiydi. Minaresinin biri kurşunluk hizasında diğeri üstte iki şerefsi vardı. Ezanlardan üçü birinde, ikisi ise diğerinde okunmaktaydı. Bugünkü mimarisi ise tek şerefeli, sivri külahlı ve tuğla gövdelidir. Mihrap yarım daire kesitli sade bir niş halinde olup, 1873 tarihine aittir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4914    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma