­ ISSIZ HAN | Kültür Portalı

Issız Han - Bursa

Adres Seyran Köyü Karacabey / Bursa
Yaptıran Celalüddin Eyne Bin Meliküddin
Kitabe var
Vakfiye var
Genel Tanım Uluabat'ın 5 km doğusunda Kuş Cennetinin heme yakınında Uluabat Gölü kıyısında asırlarca İpek Yolu yolcularına hizmet eden Issız Han; 1934 yılında yolcuları ağırlamak amacıyla yaptırılmıştır.
Koruma Durumu 0
Taşıyıcı Yapı 0
Üst Yapı 0
Dış Yapı 0
Rutubet 0
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar Issız Han, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2008 yılında 42 yıllığına yap işlet devret sistemiyle restore edilmiş ve 9 odalı otel ve restoran olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hanın güney cephesindeki giriş kapısı üzerinde iki satırlık mermer kitabe vardır. Kitabeye göre yaptıranın “Celalüddin Eyne bin Felek Meliküddin” olduğu yapının inşa tarihi ise 1394-95 yılıdır. Kuzey-güney yönünde dikdörtgen planlı han, güney eksende giriş eyvanı ve yanlardaki iki mekanla sınırlanır. Giriş kapısı iki kademeli kör kemer içine alınmıştır. Yan sahınlar altta ikişer, üstte altışar mazgal pencere ile dışa açılır. Alttaki dikdörtgen payelerin , üstekiler ise haç payelerin hizasındadır. Cepheler iki sıra kesme taş ve dört sıra tuğla ile almaşık tekniği ile örülmüştür. Duvarlar içte kaba kesilmiş taş ve tuğla karışımıyla düzensiz bir şekilde duvar payeleri tuğla ve kesme taşlarla payeler ocakların sütun ve kemerleri kesme taşla yapılmıştır. Örtü sistemi, kemerler, bacalar, eyvandaki niş bezemesi tuğladır. Giriş kapısının kemeri mermer, onu çevreleyen kör kemer çift renk kesme taş, doğu ve batıdaki niş kemerleri bir sıra kesme taş, dört sıra tuğla ile örülmüştür.
Orjinal Kullanım Han
Bugünkü Kullanımı Otel
Önerilen Kullanım Otel
Tescil Kararı 12.12.1993/3592 ve 17.03.2006/1299

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3287    Eklenme Tarihi : 03 Haziran 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 23 Mart 2018 Cuma