­ II. MURAT (MURADİYE ) CAMİ | Kültür Portalı

II. Murat (Muradiye ) Cami - Bursa

Adres Muradiye Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran II. Sultan Murat
Kitabe Var.
Vakfiye Var.
Genel Tanım Muradiye Camisi’nin duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloz taşı ve dikey tuğla ile örülmüş olup, iç mekanda mihrabın yanındaki duvarlarda altıgen lacivert ve firuze çiniler kullanılmıştır. Cami’nin içine girildiğinde görülen ahşap tavan, müezzin mahfilinden sökülmüştür. Ahşap kapı kanatları görkemli bir işçilik görülmektedir. Kapı tablaları ve üstleri sivri kemerlerden tamamlanan pencere alınlıkları çinilerle bezenmiştir. Caminin günümüzdeki mihrabı ve minberi özgün olmayıp, 1790 yılında yapılmış rokoko üslubundadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Semte ismini veren külliyenin en mükemmel eseridir. 1425-1426 yıllarında II. Sultan Murat tarafından yaptırılmıştır. Muradiye Camisi’nin duvarları üç sıra tuğla, bir sıra moloz taşı ve dikey tuğla ile örülmüş olup, iç mekanda mihrabın yanındaki duvarlarda altıgen lacivert ve firuze çiniler kullanılmıştır. Cami’nin içine girildiğinde görülen ahşap tavan, müezzin mahfilinden sökülmüştür. Ahşap kapı kanatları görkemli bir işçilik görülmektedir. Kapı tablaları ve üstleri sivri kemerlerden tamamlanan pencere alınlıkları çinilerle bezenmiştir. Caminin günümüzdeki mihrabı ve minberi özgün olmayıp, 1790 yılında yapılmış rokoko üslubundadır. Muradiye Camisi avlusunun doğu girişinin yanındaki çeşmenin ön cephesindeki süslü yazı ve motifler sonradan yapılan boya ve sıva ile kapandığından günümüzde mevcut değildir. Arkası düz ve sıvalı olan çeşmenin birbirine belli bir açıyla bağlı üç yüzeyden oluşan ön cephesinde üç adet girinti bulunmaktadır. İki yan girinti boş olup, ortada mihrabı andıran geniş girintiye bir su haznesi yerleştirilmiştir. Çeşmenin oyma ve çıtalarla bezenmiş ahşap bir tavanı, kurşun kaplı bir çatısı mevcuttur. Çeşmenin yalağı kaldırımın üzerindedir.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5839    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Aralık 2014 Salı