­ I. MURAT HAMAMI | Kültür Portalı

I. Murat Hamamı - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Atatürk Caddesi
Adres Atatürk Caddesi İznik/Bursa
Yaptıran I. Murat
Yapım Tarihi 14 YY.
Vakfiye
Genel Tanım İznik Merkez'de Atatürk Caddesi üzerinde yer alan hamamın diğer adı Meydan Hamamıdır. İznik'te bulunan en önemli üç hamamdan biridir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hamamın kuzey cephesine ve doğu cephesinin kuzey kısmına başka yapılar bitişmiştir. İlçe merkezinde, İstanbul Kapısı yolu üzerinde çifte hamam. Yerel olarak Meydan Hamamı veya Eski Hamam adlarıyla da tanınır. Yazıtı bulunamamıştır. Mimari ve süsleme özellikleri yönünden 14. yy. ikinci yarısıyla 16. yy. ilk yarısı arasında yapılmış olduğu kabul edilmektedir. Günümüzde kullanılmaz durumda bulunan hamam doğu-batı doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlıdır. Batı cephede, eksenin güneyindeki kapıyla erkekler kısmının kare planlı ve tromplarla geçilen kubbeyle örtülü soyunmalığına girilir. Batı duvarında, kapının iki yanında birer ve güney duvarında iki pencere, doğu duvarında eksen üzerinde dikdörtgen bir niş vardır. Kuzey duvarında, batı köşedeki kapı B mekanına geçilir. Kadınlar bölümü, erkekler bölümüne göre daha küçüktür. Yapının batı cephesinin güneyi almaşık teknikte bir sıra kesme taş, iki – üç sıra tuğla ile düzenli olarak örülmüştür. Daha düzensiz bir örğü sistemi gösteren diğer cephelerde moloz, kesme taş ve hatıl olarak tuğla kullanılmıştır.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Kültür Merkezi
Önerilen Kullanım Kültür Merkezi
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2855    Eklenme Tarihi : 22 Mayıs 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 05 Ağustos 2013 Pazartesi