­ I. MURAD (HÜDAVENDİGAR)TÜRBESİ | Kültür Portalı

I. Murad (Hüdavendigar)Türbesi - Bursa

Harita No 28NId
Mah. Köy - Mevkii Çekirge Mahallesi
Adres Çekirge Mahallesi Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 14. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Çekirge mahallesinde I. Murat (Hüdavendigar) Camisinin kuzeybatısında bulunan türbe, Yıldırım Bayezıd tarafından 1389 yılında I. Kosova Savaşında şehit olan I. Murat (Hüdavendigar) için yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 1741,1863
Ayrıntılı Tanımı Çekirge mahallesinde I. Murat (Hüdavendigar) Camisinin kuzeybatısında bulunan türbe, Yıldırım Bayezıd tarafından 1389 yılında I. Kosova Savaşında şehit olan I. Murat (Hüdavendigar) için yaptırılmıştır. Ancak 1854 yılında deprem sonucu türbenin tamamının yıkıldığı, sonradan temelleri üzerine bugünkü türbenin yapıldığı yazılı kaynaklarda belirtilmektedir. Yapı, yaklaşık olarak 17,60 x 17,60 metre boyutlarında olan kare bir plana sahiptir. Ortada sekiz sütunun taşıdığı kemerlere oturan sekizgen kasnaklı kubbeli bölümün etrafını üstü tonoz örtülü bölüm çevirmektedir. Sütun başlıkları alçıdan kenger yaprakları ile süslenmiştir. Kuzey cephesi dıştan üç payanda ile desteklenen yapıyı, yuvarlak kemerli dokuz pencere aydınlatmaktadır. Dış cepheler sıva ve badanalıdır. Türbenin tam ortasında pirinç parmaklıklar içinde büyük sanduka, I. Murat’a aittir. Diğer sandukalar ise oğlu Yakup Çelebi,Torunu Süleyman Çelebi ve onun oğlu Orhan’a Yıldırım Bayezıd’ın oğlu Musa Çelebi ve Şehzade Mehmet’e aittir. Diğer ikisinin kime ait olduğu bilinmemektedir.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1493    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 18 Aralık 2014 Perşembe