­ HATİCE İSFENDİYARİ CAMİİ | Kültür Portalı

Hatice İsfendiyari Camii - Bursa

Harita No 27PIb
Mah. Köy - Mevkii Ebu İshak Mahallesi
Adres Ebu İshak Mahallesi Yeni Cumhuriyet Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Hatice Sultan
Vakfiye -
Genel Tanım Cami içten içe 8,95 x 8,95 metre ebatlarında kare planlıdır. Ana mekan, prizmatik üçgenler (badem) üzerine oturulan tek büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Kuzey yönünde yapıya ekli 3,55 x 9,30 metre iç ebatlarında, ortada dar, yanlarda geniş, üç göz halinde son cemaat yeri bulunmaktadır.
Yapılan Onarımlar 1977
Ayrıntılı Tanımı Ebu İshak Mahallesi Yeni Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunmaktadır. At Pazarı Semt’inde, Çelebi Sultan Mehmet’in kızı Selçuk Hatun ile İsfendiyar oğlu İbrahim Bey’in kızı Hatice Sultan tarafından Fatih döneminde yapılmıştır. Cami içten içe 8,95 x 8,95 metre ebatlarında kare planlıdır. Ana mekan, prizmatik üçgenler (badem) üzerine oturulan tek büyük bir kubbe ile örtülmüştür. Kuzey yönünde yapıya ekli 3,55 x 9,30 metre iç ebatlarında, ortada dar, yanlarda geniş, üç göz halinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Yapının beden duvarları moloz taş ve tuğla ile yapılmıştır. İri küçük parçaları meydana getirdiği taş sıraları iki sıra tuğla ile değişimli olarak devam ederler. Kubbe kasnağı üç sıra tuğla iki sıra kesme taş ve aralarında dikey tuğla örgülüdür. Yakın zamanda çimento ile sıvanan kubbe eteği iki sıra kirpi saçaklıdır. Caminin bünyesinde, kuzeybatı köşesinde yer alan minareye asıl ibadet mekanındaki bir kapıdan çıkılmaktadır. İki sıra tuğla ve moloz taşla örgülü minarenin kaidesi sekizgendir.
Tescil Kararı 1918 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2842    Eklenme Tarihi : 14 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Eylül 2014 Cuma