­ HACILAR CAMİİ | Kültür Portalı

Hacılar Camii - Bursa

Harita No 27PId
Mah. Köy - Mevkii Hocaalizade Mahallesi
Adres Eski Adliye Binası arkası Osmangazi/Bursa
Yaptıran Bakkal Hacı Sinan
Vakfiye Var
Genel Tanım Asıl ibadet yeri kare planlı olan cami üç bölümlü son cemaat yeriyle birlikte genel olarak dikdörtgen bir alana oturmaktadır. Son cemaat yeri yerinin öndeki ayakları iki sıra tuğla, bir sıra moloztaş, kemerlerden yukarısı kesme taşla örülmüştür. Derzlerine kuş gagası, kare içinde yıldız motifli kuşaklar yapılmıştır. Yüksek olan kalkan duvarında sivri kemerli üç nişten ikisine tuğlarla dalga motifi işlenmiş, orta nişin içine kitabe yerleştirilmiştir
Yapılan Onarımlar 1953 yılında Eski Eserleri Sevenler Kurumu tarafından onarılmıştır.
Ayrıntılı Tanımı Hükümet konağı ve Adliye binasının önünden geçen yolun karşısındadır. 871 H. (1466) yılında, Bakkal Hacı Sinan tarafından yaptırılmıştır. Bursa’da çeşitli nedenlerle Hacca gidemeyen Hacı adayları, ayırdıkları paralarla Hacılar Cami’sini yaptırmışlardır. Bundan ötürü Hancılar Cami dendiği rivayet edilir. Asıl ibadet yeri kare planlı olan cami üç bölümlü son cemaat yeriyle birlikte genel olarak dikdörtgen bir alana oturmaktadır. Son cemaat yeri yerinin öndeki ayakları iki sıra tuğla, bir sıra moloz taş, kemerlerden yukarısı kesme taşla örülmüştür. Derzlerine kuş gagası, kare içinde yıldız motifli kuşaklar yapılmıştır. Yüksek olan kalkan duvarında sivri kemerli üç nişten ikisine tuğlarla dalga motifi işlenmiş, orta nişin içine kitabe yerleştirilmiştir. Üç sıralı kirpi saçağından, yanlarda kemer yerleştirilmiştir. Üç sıralı kirpi saçağından, yanlarda kemer üzengi hizasına kadar inen, dışa çıkıntılı çerçeve dolanmaktadır. Son cemaat yeri, orta giriş gözü dar, yüksek ve üstü kubbeli, yandaki gözler daha geniş, üzeri tonoz örtülüdür. Doğu ve batı yan duvarlar sonradan örülmüş, kuzey cephe kemer boşlukları camekanla kapatılmıştır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730 ve 12.08.2014/13

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4192    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı