­ HACILAR CAMİ ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Hacılar Cami Çeşmesi - Bursa

Adı Hacılar Cami Çeşmesi
Mah. Köy - Mevkii Hocaalizade Mahallesi
Adres Hocaalizade Mahallesi 6. Kültür Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Şible Zade Mehmet
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Hacılar Caminin yanındadır. Çeşme 1749 M. Şible zade Mehmet Efendi tarafından yapılmıştır. Türkiye çapında bazı cami, hamam, medrese v.s. için çok eski ve harap düşüncesi ile bunların yıkılması, enkazları ve arsalarının satılıp, elde edilen paranın, diğer cami, hamam, medreselerin tamirinde kullanılması için karar almıştır. Bu karar çerçevesinde bu cami yıkılmış çok güzel olan çeşmesi Hacılar cami duvarına nakledilmiştir. Çeşmenin yalağı iki adet setin ortasındadır. Yalak taşı, üç adet yuvarlak rozet şeklinde kabartma motiflidir. Setlerin üzerinde iki adet, başlık ve kaidesi olan köşeli sütunlar mevcuttur. Bu sütunlar birbirine hoş bir kemerle bağlanmıştır. Sütunların üstünde köşeli vazo şeklinde iki küçük sütun daha vardır. Bunların arası, kemerin üstü, mermer kabartma simetrik bir şekille bağlanmıştır. Kitabe, bu sütunlar ve kemerle bağlanmış kaide üzerine oturmuştur. Helozonik kabartma mermerlerle çevrili olan kitabenin orta üstünde içbükey istiridye kabuğu şeklinde bir motif bulunur.
Yayın Dizini GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BURSA ÇEŞMELERİ/ ARİF SELÇUK ÖZER