­ GÜLŞAH HATUN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Gülşah Hatun Türbesi - Bursa

Envanter No A246-5
Mah. Köy - Mevkii Muradiye Mahallesi
Adres Muradiye Mahallesi Muradiye Cami Haziresi Osmangazi/Bursa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye -
Genel Tanım Küçük eyvan görümündeki bir girişe sahip türbede ana hacim kare planlıdır. Kubbe içeriden baklava motifleri veren bir kuşağa, dıştan sekizgen kasnağa oturmaktadır. Duvar kalınlıkları 0,82 x 0,85 metre arasında farklılık göstermektedirler.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Muradiye bloku içinde yer alan türbe XV. yy. yaptırılmıştır. Türbe Fatih Sultan Mehmet’in eşlerinden, Şehzade Mustafa’nın annesi Gülşah Hatun’a aittir. Küçük eyvan görümündeki bir girişe sahip türbede ana hacim kare planlıdır. Kubbe içeriden baklava motifleri veren bir kuşağa, dıştan sekizgen kasnağa oturmaktadır. Duvar kalınlıkları 0,82 x 0,85 metre arasında farklılık göstermektedirler. Beden duvarlarındaki sivri kemer alınlıklı, mermer söveli altı pencere ile kasnakta bulunan dört sivri kemerli, alçı şebekeli pencere içerinin aydınlanmasını sağlamıştır. Girişteki küçük eyvanın iki yanında mihrabiyeler bulunmaktadır. Kapı sövesi mermer olup üstüne tuğlarla dokuz dilimli bir taç işlenmiştir. Duvarları iki sıra tuğla, bir sıra taş ile örülmüştür. Alt silmede bir, kubbede iki sıra kirpi saçakla duvarlar sonuçlandırılmıştır. Türbenin içinde biri Gülşah Hatun’a, diğeri II. Bayezıd’ın oğlu Şehzade Ali’ye ait mermerden yapılmış iki sanduka yer almaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 13.08.2011/6061

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1364    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi