­ GÜLÇİÇEK HATUN (YAHŞİ BEY) TÜRBESİ | Kültür Portalı

Gülçiçek Hatun (Yahşi Bey) Türbesi - Bursa

Adı Gülçiçek Hatun (Yahşi Bey) Türbesi
Mah. Köy - Mevkii Yahşibey Mahallesi
Adres Yahşibey Mahallesi Çarıklı Değirmen Sokak Osmangazi/Bursa
Vakfiye -
Genel Tanım Kare planlı yapı, tek kubbeyle örtülüdür. Kabirlerin bulunduğu mekanın önünde, yanları kapalı revaklı bir bölüm yer almaktadır.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı I. Murat Hüdavendiğar’ın eşi Yıldırım Bayezıd'ın annesi Gülçiçek Hatun'a ait olan türbe, Altıparmak Semtinde, Sarıklı Değirmen Sokağında yer almaktadır. Padişah analarından kendi adına türbesi olan ilk kadındır. Kare planlı yapı, tek kubbeyle örtülüdür. Kabirlerin bulunduğu mekanın önünde, yanları kapalı revaklı bir bölüm yer almaktadır. Eskiden çatı ile örtülü revakın üzeri bugün yıkılmış durumdadır. Üç sıra tuğla, bir sıra kefeki taş dizisiyle örülmüş beden duvarlarının kalınlığı 0,85 metredir. Cephelerin dış köşeleri kesme kefeki taşla örülmüştür. Beden duvarlarından kubbeye geçiş içeride üçgenler aracılığı ile sağlanmıştır. Kubbe; kesme taşla örülmüş sekizgen bir kasnağa oturtulmuştur. Giriş kapısı, tuğla işçiliği ile yapılmış, iç içe iki yuvarlak kemere ve mermer söveye sahiptir. Türbede Gül çiçek Hatun’dan başka kimliği bilinemeyen üç kişiye ait sandukalar bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,1991 ve 07.10.2005/984

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3838    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Eylül 2014 Salı