­ EMİR SULTAN TÜRBESİ | Kültür Portalı

Emir Sultan Türbesi - Bursa

Harita No 27PIId
Mah. Köy - Mevkii Emirsultan Mahallesi
Adres Emirsultan Mahallesi Doyuran Caddesi Yıldırım/Bursa
Yapım Tarihi 15. Yüzyıl
Vakfiye Var
Genel Tanım Sekizgen planlı yapının üzeri dıştan kurşunla kaplı bir kubbeyle örtülüdür. Türbe;avlu düzeyinden bir metre daha aşağıdadır.
Yapılan Onarımlar 1804,1845,1868
Ayrıntılı Tanımı Emir Sultan Semtinde, Emir Sultan Cami yanında bulunan türbede; Emir Sultan, oğlu Emir Ali, zevcesi Hundi Hatun ve iki kızı yatmaktadır. Emir Sultan Buhara’da doğmuş, kendisi Es-Seyyid Şemsüddin Mehmet bin Aliyyül Buhari olarak bilinir. Dönemin önemli bilginlerindendir. 1391 yılında Bursa’ya gelmiş ve Yıldırım Bayezıd’ın kızı Hundi Hatun’la evlenmiştir. 1429 yılında veba hastalığına yakalanarak vefat etmiştir. Türbenin orijinal yapısından bugüne pek bir şey kalmamıştır. Bugünkü türbe 1868 yılında Sultan Aziz tarafından yenilenmiştir. Sekizgen planlı yapının üzeri dıştan kurşunla kaplı bir kubbeyle örtülüdür. Türbe; avlu düzeyinden bir metre daha aşağıdadır. Giriş kapısı doğu yönündedir. Kapının bulunduğu doğu cephesi beden duvarları hariç diğer cephelerde yuvarlak kemerli, geniş birer pencere bulunmaktadır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986,04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1796    Eklenme Tarihi : 08 Mart 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 09 Eylül 2014 Salı