­ DEMİRTAŞ (TİMURTAŞ) HAMAMI | Kültür Portalı

Demirtaş (Timurtaş) Hamamı - Bursa

Harita No 27PIb
Mah. Köy - Mevkii Demirtaş Paşa Mahallesi
Adres Demirtaş Paşa Mahallesi 2. Demirtaş Sokak Osmangazi/Bursa
Yaptıran Oruç Bey
Vakfiye Var
Genel Tanım Osmangazi Caddesi ile 2. Demirtaş Sokağın keşiştiği yerde, Gazcılar Kavşağında yer alır. Yıldırım Bayezıd döneminde Demirtaş Paşa’nın oğlu Oruç Bey tarafından 14. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır.
Yapılan Onarımlar 16 YY, 1987, 2010
Ayrıntılı Tanımı Osmangazi Caddesi ile 2. Demirtaş Sokağın keşiştiği yerde, Gazcılar Kavşağında yer alır. Yıldırım Bayezıd döneminde Demirtaş Paşa’nın oğlu Oruç Bey tarafından 14. yüzyılın sonlarında yaptırılmıştır. Tek hamamdır. Doğu-batı yönünde dikdörtgen bir alan üzerine oturmaktadır. Giriş kapısı kuzey yönünde olup kavsarası yedi sıra stalaktitlidir. Hamamın soğukluk bölümü 15,75 x 17,85 metre iç ölçüsünde ve üzeri kubbe ile örtülüdür. Kubbeye geçiş içeride prizmatik üçgen (badem)lerden oluşan bir kuşak ile sağlanmıştır. Ilıklık bölümüne soğukluğun doğusundaki bir kapıdan geçilir. Ilıklık bölümünün üzeri tonoz ve kubbe ile örtülüdür. Tonoz eyvanın üzerini örtmektedir. Buraya bağlı bir halvet, usturalık ve helanın üzeri de kubbe ile örtülmüştür. Ilıklıktan kemerli bir geçitle göbek taşının bulunduğu sıcaklık bölümüne geçilir. Sıcaklık bölümünde iki büyük halvet yer almakta olup, üzerleri kubbe ile örtülüdür. Hamamın külhan kısmı yapının doğusunda yer almaktadır. Yapı bir sıra tuğla bir sıra moloz taşla inşa edilmiştir.
Orjinal Kullanım Hamam
Bugünkü Kullanımı Hamam
Önerilen Kullanım Hamam

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1606    Eklenme Tarihi : 25 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2014 Salı