­ ÇANDARLI HAYRETTİN VE ALİ PAŞA TÜRBELERİ | Kültür Portalı

Çandarlı Hayrettin ve Ali Paşa Türbeleri - Bursa

Harita No 30M IVd
Mah. Köy - Mevkii -
Adres İznik / Bursa
Yaptıran Çandarlı Ailesi
Vakfiye Var
Genel Tanım İki kubbeli mekandan oluşan türbenin doğu mekanında iki mermer lahit yer alır; kuzeyde Çandarlı Hayrettin Paşa’ya, güneydeki oğlu Ali Paşa’ya aittir.
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı İki kubbeli mekandan oluşan türbenin doğu mekanında iki mermer lahit yer alır; kuzeyde Çandarlı Hayrettin Paşa’ya, güneydeki oğlu Ali Paşa’ya aittir. Hayrettin Paşa’nın lahdinin ayak taşı iç ve dış yüzündeki kitabelerde Paşanın 1387 yılında Serez’de vefat ettiği yazılıdır. Lahdin baş taşı iç ve dış yüzlerinde, sandukanın kuzey ve güney eğik kısımları ile güney yüzün düşey kısmında dua kitabeleri mevcuttur. Batı mekanda onbeş kitabesiz mezar vardır. Farklı büyüklüklerde, iki mekandan oluşan yapı, dıştan doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Batı mekan kare planlı olup, üçgen kuşakla geçilen kubbe ile örtülüdür. Ali Paşa’nın mezarına ait ayakucundaki taşın yüzünde “Vezirlerin efendisi ve halkın eşrafının sığınağı Hayrettin Paşa’nın oğlu Ali Paşa, Allah her ikisinin de mekanını cennet etsin.”yazılıdır.
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 1221    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Eylül 2014 Cuma