­ ÇANDARLI HALİL PAŞA TÜRBESİ | Kültür Portalı

Çandarlı Halil Paşa Türbesi - Bursa

Mah. Köy - Mevkii Yeni Çarşı Caddesi
Adres Yeni Çarşı Caddesi İznik/Bursa
Yapım Tarihi 14 YY.
Genel Tanım -
Yapılan Onarımlar -
Ayrıntılı Tanımı Yeni çarşı caddesindeki türbede, kitabelerin büyük bir kısmı tahrip olmuş oniki mezar taşı görülür. Batıdaki kitabeli mezar taşı İbrahim oğlu Halil Paşa’ya aittir. Altı kitabeden üçü Halil Paşa’nın oğulları Yusuf Çelebi, Süleyman Çelebi ve II. İbrahim Paşa’ya diğerleri İbrahim Çelebi ile 1566 vefat etmiş kızları Nefise, Sitti ve Hatice’ye aittir. I.Murat döneminde 1421-1389 kazaskerlik baş vezirlik görevlerinde bulunmuş, İstanbul kuşatmasına taraftar olmayan Paşa, 1453 yılı Temmuz’unda katledilmiş ve İznik’teki türbesine gömülmüştür. Örtüsü yıkılmış olan türbe kuzey-güney doğrultusunda düzensiz dikdörtgen planlıdır. Kuzey duvarında eksende bir pencere doğu duvarında eksenin kuzeyinde ve güneyinde birer pencere iki yanında birer dikdörtgen niş ve bir kapıdan oluşmaktadır. Yapının batı cephesi kesme taş diğer kısımları moloz taş ve kerpiçle örülmüştür.
Orjinal Kullanım Türbe
Bugünkü Kullanımı Türbe
Önerilen Kullanım Türbe
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ-TÜRKİYE’DE VAKIF ABİDELERİ VE ESKİ ESERLER 1.2.3

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5184    Eklenme Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Temmuz 2013 Çarşamba