­ ARAPLAR CAMİİ | Kültür Portalı

Araplar Camii - Bursa

Adı Araplar Camii
Mah. Köy - Mevkii Ali Paşa Mahallesi
Adres Ali Paşa Mahallesi Yüceyer Caddesi Osmangazi/Bursa
Yaptıran Zenci Ebubekir
Vakfiye -
Genel Tanım Duvarları tamamen moloz taşıyla örülmüştür. Üst kısmı kırma çatıyla örülmüştür. Asıl ibadet yeri ahşap tavanlı olup, kuzey yönündeki son cemaat yeriyle birlikte dikdörtgen bir yapı arz etmektedir.
Ayrıntılı Tanımı
Yapılan Onarımlar 1855 depreminden sonra büyük onarımdan geçmiştir. Eski mimari özelliğinin bir kısmını yitirmiştir.
Ayrıntılı Tanımı Ali Paşa Semti’nde, Ali Paşa Cami’nin batı tarafındadır. Arap Dede adında bir gömütü bulunduğu için bu isim verilmiştir. Caminin banisi İstanbul’daki Araplar Şeyhi Hüseyin oğlu Zenci Ebubekir’dir. Bu şahsın camiyi azatlıların haraçlarını toplayarak yaptırdığı rivayet edilmektedir. Bu nedenle azap Bekir olarak anılmıştır. Bazı kaynaklara göre 1512 yılında yaptırılmıştır. Duvarları tamamen moloz taşıyla örülmüştür. Üst kısmı kırma çatıyla örülmüştür. Asıl ibadet yeri ahşap tavanlı olup, kuzey yönündeki son cemaat yeriyle birlikte dikdörtgen bir yapı arz etmektedir. 1855 depreminden sonra büyük onarımdan geçmiştir. Eski mimari özelliğinin bir kısmını yitirmiştir. Minaresiz olan caminin doğu yönünde Arap Dede adındaki şahsın mezarı bulunmaktadır.
Tescil Kararı 1977,1978,1981,1986 ve 04.05.1991/1730

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2969    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 15 Eylül 2014 Pazartesi