­ ABDAL KÖPRÜSÜ | Kültür Portalı

Abdal Köprüsü - Bursa

Adı Abdal Köprüsü
Mah. Köy - Mevkii Soğukkuyu ile Sırameşeler Mahalleleri arasında
Adres Soğukkuyu ile Sırameşeler Mahalleleri arasında Nilüfer/Bursa
Yaptıran Abdal Çelebi
Vakfiye Var
Genel Tanım Bursa köprüleri içinde özgün yapısını oldukça korumuş olarak günümüze ulaşabilen Abdal Köprüsü, Soğukkuyu ile Sırameşeler mahalleleri arasında, tarihi Sultan Orhan devrine kadar götürülebilen eski Mudanya yolunun geçtiği güzergahta, Nilüfer çayı üzerindedir.
Yapılan Onarımlar 1978
Ayrıntılı Tanımı Bursa köprüleri içinde özgün yapısını oldukça korumuş olarak günümüze ulaşabilen Abdal Köprüsü, Soğukkuyu ile Sırameşeler mahalleleri arasında, tarihi Sultan Orhan devrine kadar götürülebilen eski Mudanya yolunun geçtiği güzergahta, Nilüfer çayı üzerinde Abdal Çelebi adındaki bir tüccar tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır. Orijinalinde 12 gözlü, 5,20 metre genişliğinde olan Abdal Köprüsü’nün orta kısmında karşılıklı olarak biri kapalı diğeri açık iki nöbetçi noktası vardır. Açık olan nöbetçi noktası alttan beş kornişle desteklenmiş, kapalı bölümünün hemen hemen tümü zaman içinde tahrip olmuştur. Kesme taşlardan yapılan köprünün, genişlikleri 2,60 - 3,60 metre arasında değişen ayakları, suyun akış yönüne göre dışa çıkık üçgen prizma kalkanlar, ters yönde ise destek duvarlarından oluşmaktadır. Köprünün ortası, su seviyesinden 4,85 metre yüksekliktedir. 1978 yılından sonra restore edilip araç trafiğine kapatılmıştır.
Orjinal Kullanım Köprü
Bugünkü Kullanımı Köprü
Önerilen Kullanım Köprü
Tescil Kararı 14.03.1980/11789 ve 24.12.1988/278
Yayın Dizini BURSA ANSİKLOPEDİSİ- NESLİHAN TÜRKÜN DOSTOĞLU (OSMANLI DÖN. BURSA)

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2116    Eklenme Tarihi : 03 Nisan 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 22 Eylül 2014 Pazartesi