­ BURSA SÜNNET GELENEKLERİ | Kültür Portalı

Bursa Sünnet Gelenekleri - Bursa

Bursa’da sünnetler genellikle okulların tatil olduğu dönemde yapılmaktadır.

Dini bir gelenek olarak devam ettirilmekte olan sünnet törenine hazırlıklar bir ay önceden başlar. Çocuğa, sünnet kıyafeti olarak, takım elbise, sünnet şapkası, asa, pelerin, ayakkabı ve kına gecesinde giymesi için bir kat pijama alınır. Yakın olan kimselere sünnet oksusu olarak, davetiye yanında yazma, mendil veya gömlek verilir. Düğüne çağırma işine "Okuma", okuma için dağıtılan malzemelere "Oku" adı verilir.

Sünnet olacak çocuğa “Sünnet çocuğu” adı verilir. Çocuğa sünnet elbisesi adı verilen çok süslü parlak kumaşlardan yapılmış şapkalı kıyafetler alınır. Nazar değmesin diye şapkası genellikle mavi renkte ve önünde de maşallah şeridi bulunmaktadır. Sünnetten birkaç gün önce çocuğun parmaklarına kına yakılır. Sünnet çocuğu kıyafetlerini giyerek komşu ve akrabalarını dolaşır, ellerini öper eli öpülen herkes çocuğa para verir. Sünnetler genellikle mevlit ve yemekli yapılmaktadır.

Perşembe günü, sünnet çocuğunun yatağı yapılır. Yatağa temiz, yeni, oya işlemeler çarşaflar serilir. Yatağın çevresi süslerle ve cibinlikle çevrilir. Sünnet düğünü Cumartesi günü sünnet kınasıyla başlar. Kınaya uzaktan gelen konuklar için, düğün evinde devamlı yemekler yapılır. Gecenin sonlarına doğru sünnet çocuğuna pijamaları giydirilerek kadın ve genç kızların arasında her iki eline kına yakılır. Bu arada erkekler muhabbet edip çay içerler. Pazar günü öğleye doğru düğün evinde mevlit okutturulur.

Çocuk sünnetten önce araba ile gezdirilir, babasından armağan almadan arabasından inmez. Genellikle öğleden sonraları yapılan sünnet töreni için son yıllarda salon tutulmaktadır. Sünnetçi salona getirilir veya hastanede yapıldıktan sonra salona veya eve getirilmektedir. Sünnetten önce çocuğa sünnet entarisi giydirilir. Sünnet sırasında çocuğu kucağında tutan ve çocuğun yanından ayrılmayan kişiye kirve adı verilir. Kirveler çocuğun sonraki yaşamında da etkin olacak insanlar konumundadır. Davetlilerin duaları ve oldu da bitti maşallah sözleri arasında sünnet yapılır. Çocuk için hazırlanmış olan çok süslü sünnet yatağına yatırılır. Bundan sonra çocuğu eğlendirmek için çeşitli oyunlar oynanır. Bu arada çocuğu ziyarete gelenler yanlarında açık duran şapkaya para atarlar. Sünnet yatağı 1–2 hafta bozulmaz. Sünnet düğününde konukların anne ve babaya ilettikleri en büyük dilek "Allah askerliğini, evlenmesini de göstersin" şeklindedir.

Kaynak: KARTAL, N. ( 1998) İnegöl Folkloru,312 sayfa, İnegöl, Golden Print.

Görüntülenme Sayısı : 7295    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2021 Perşembe