­ BURSA GELENEKSEL KADIN KIYAFETLERİ | Kültür Portalı

Bursa Geleneksel Kadın Kıyafetleri - Bursa

Giyim Kuşam

Ton don denilen şalvar bir tür pantolon biçimindedir. Ağı yukarıda uçkur bağı düşüktür. Bu tür özellikleri ile rahat etmeyi sağlar. Şu parçalardan oluşur.

• Top Don: Pamuk- İpek karışımından dokunmuştur. Parçaların yanı nakışlıdır. Bunlara parçalık denir. Türlü şenliklerde işli parçalıklar üç eteğin yan yırtmaçlarından görülür.
  • Uçkur (Yağlık): İnce İpek bürümcüktendir. Uçları mor ve sümbül başakları işlidir.
  • Gömlek (Uzun Köynek): Beyaz İpek bürümcükten yapılmıştır. Dize kadar iner. Önü Pembe gül dallarıyla işlidir. Yaka ve kol ağızları, renkli ipek ipliği ile işlenmiştir.
  • Cepken: Açık yeşil Bursa kadifesindendir. İçi astarlıdır. Üstü sarı bükme simle süslenmiştir.
  • Şal Kuşak: İnce yünden dokunmuştur. Renkli çizgilidir. Arasına iğne ile çiçek desenleri işlenmiştir. Kare biçimindedir. Üçgen sarılarak bele sıkıca bağlanır.
  • Gümüş Kemer: Şal kuşağın üzerine takılır. Altın- Gümüş karışımıdır. Önde çiçek biçiminde bir tokası vardır.
  • Çorap: ince ak yünden beş şişle örülmüştür. Pembe gül deseniyle bezelidir.
  • Çedik: Sarı deriden yapılmıştır. Taban astarına karanfil motifleri sırma ile işlenmiştir.
  • Hotoz Başlık: Bursa’lı kadınlar (50 yıl önce) hotoz başlık giyerlerdir. Geçmişte başa giyilen hotoz mevsim çiçeklerine göre hazırlanırdı. Gül zamanı gül oyalı, gül renkli hotozlar, leylak zamanı leylak oyalı, leylak rengi hotozlar giyilirdi.

Kaynak: KONDAKÇI, Z. (2005) Bursa Geleneksel Kıyafetleri Halk Kültürü Alan Araştırması, Bursa İl kültür ve Turizm Müdürlüğü Halk Kültürü Arşivi

Görüntülenme Sayısı : 26433    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2020 Pazartesi