­ BURSA YÖRESEL GİYİMİ / ERKEK GİYSİLERİ | Kültür Portalı

Bursa Yöresel Giyimi / Erkek Giysileri - Bursa

Giyim Kuşam

Başa beyaz keçeden yapılma “keçe külah” giyilir, üzerine; oyaları veya pulları yandan sarkacak şekilde “yazma (çevre)” ya da “abani sarık” bağlanır. İçe, kadınlarda olduğu gibi “göynek” denilen, çok renkli keten kumaştan yapılmış içlik, onun üzerine, kolsuz ve iliksiz keçeden ma’mul “cepken” giyilir. Bele 2-3 metre uzunluğunda ve 25-30 santimetre genişliğindeki "kuşak" dolanır. Kuşağın üzerine "yağlık" denen bir mendil sarkıtılır. Alta, keçeden yapılmış, paçası dar, yanları geniş “çakşır (kırpıt)” denilen pantolon, ya da keten kumaştan ma’mul "şalvar" giyilir. Şalvarın paçaları diz kapaklarının biraz altına kadar uzanır.

Ayağa ince yünden örülmüş “yün çorap” giyilir. Çorabın konçları ve ayak uçları yine kadınlarda olduğu gibi çeşitli desenler verilmek suretiyle süslendirilmiştir, fakat erkek çorabındaki renkler kadınlarınkine nazaran daha sadedir. Özel gün kıyafeti olarak giyilen bu kıyafetler düğün ve şenliklerde giyilmektedir. Günlük kıyafetlerde “aba potur” adı verilen keçe pantolon ve keçe yelek giyilir.

Kaynak: www.keles.bel.tr. adresinden 23 Haziran 2014 tarihinde alınmıştır.

Görüntülenme Sayısı : 10347    Eklenme Tarihi : 22 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2021 Salı