­ İVAZ PAŞA CAMİ | Kültür Portalı

İvaz Paşa Cami - Bursa

Yeşil külliyesinin mimarı Hacı İvaz Paşa tarafından 2. Murad Dönemi'nde yaptırılmıştır. İvaz Paşa Külliyesi’nin bir yapısı olan İvaz Paşa Camii, Tavuk Pazarı Semti’nde, medrese ile aynı avluyu paylaşmıştır. Bir vakfiyede İmadiye Mescidi olarak isimlendirilmiştir. Ancak zamanla bazen vakfına nispetle İvaz Paşa Mescidi, bazen de çevresindeki çarşı ve alana nispetle Kazzaziye, Kazazhane Mescidi yahut Tavuk Pazarı Mescidi olarak anılmıştır. 1642 yılına kadar günlük ibadetler için hizmet veren mescit Seyyid Mehmed Efendi’nin vakfettiği bir minber ile camiye dönüştürülmüştür. 1958 yılında meydana gelen çarşı yangınında tamamen harap olan cami, 1970 yılında Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun girişimleriyle yeniden inşa edilmiştir. Cami kuzey güney doğrultusunda, dikdörtgen planlı üzeri iki kubbe ile örtülüdür. Yapının beden duvarları kesme taş ve tuğla örgülü olup, tek minarelidir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa Hanlar Bölgesi'nde bulunan Pirinç Han'ın karşısındadır.
Hanlar Bölgesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7365    Eklenme Tarihi : 14 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba