­ UZUN ÇARŞI | Kültür Portalı

Uzun Çarşı - Bursa

Kapalı Çarşı'nın 15. yüzyılın ilk yarısında Uzun Çarşı olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Uzun Çarşı aksının zamanla kuzey ve güneyinde, hanlara sırtlarını dayamış küçük işyerleri kurulmuştur. Bu çarşıda sırasıyla elbiseciler, şekerciler, ayakkabıcılar ve bıçakçıların yer aldığı bilinmektedir. Gayrimenkullerin açık artırma usulüyle satılması Sûk-i Sultani olarak da adlandırılan bu çarşıda gerçekleştirilmiştir. Evliya Çelebi, Uzun Çarşı’da 9 bin dükkanın bulunduğunu belirtmiştir. Kapalıçarşı’yı anlattıktan sonra, Uzun Çarşı’dan söz ettiği için, o dönemlerde çarşının üstünün açık olduğu anlaşılmaktadır. Kapalıçarşı’nın devamında yer alan Koza Han’ın kuzey kapısından doğuya Bat Pazarı’na doğru uzanan Uzun Çarşı’nın üstü günümüzde yeniden örtülmüştür. Çarşıda ağırlıklı olarak tekstil ticareti yapılmaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Çarşı
Bursa merkez Hanlar Bölgesi'nden yürüyerek ulaşılabilir.
Uzun Çarşı Caddesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11394    Eklenme Tarihi : 18 Mart 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2021 Çarşamba