­ OSMANGAZİ TÜRBESİ | Kültür Portalı

Osmangazi Türbesi - Bursa

Osmanlı Devletinin kurucusu olan Osman Gazi 1258-1324 yılları arasında yaşamıştır. Osmangazi Bursa kuşatması sırasında, vasiyeti üzerine Bursa’nın fethinden sonra “Gümüşlü Kümbet “ olarak bilinen Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine inşa edilen türbeye gömülmüştür. 1801 yılında yangınla 1855 depremi ile de tamamen yıkılan türbe Sultan Abdülaziz tarafından eski yapısına sadık kalınarak 1863 yılında bugünkü haline getirilmiştir. Türbenin ortasında bulunan sedef kakmalı ahşap sanduka Osmangazi ye aittir, sandukanın etrafı sedef kakmalı korkuluklarla çevrilmiştir.Abdülaziz’in Bursayı ziyareti sırasında yapılmış kadife üzerine gümüş ve sim ile işlenmiş, Osmangazi’nin şahsiyeti doğumu ve saltanat senesi ile ölümü gibi tarihleri gösteren örtü Sandukanın üzerine örtülmüştür.Türbenin içinde Osmangazi’nin oğlu Alaaddin bey, Eşi Aspurça Hatun ile on iki yakınının sandukaları bulunmaktadır. Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

English

Osman Ghazi, the founder of the Ottoman Empire, lived between 1258 and 1324. He was buried in the current Osman Ghazi tomb in accordance with his will. The domed structure, located at the entrance of the Tophane Park on the left hand, was the chapel of a monastery during the Byzantine period. After the conquest of Bursa, the chapel was converted into a masjid and Osman Gazhi, true to his will, laid to rest there. The tomb demolished by the fire of 1801 and the earthquake of 1855 was rebuilt by Sultan Abdülaziz in 1863, remaining to the faithful to the original plan. The tomb is of octagonal plan and domed. The entrance to the tomb is by the wooden doorway to the north. The sarcophagus in the center, decorated beautifully with mother of pearl inlays, belongs to Osman Ghazi. The sarcophagus is surrounded by a brass balustrade. On his left lie his son Alaaddin Bey and his wife Aspurça Hatun. To his right lie his son Savcı Bey, Aspurça Hatun's son İbrahim Bey and twelve further sarcophagi of unknown origin. Source : Bursa Provincial Directorate of Culture and Tourism.

Türbe
İnanç-Kültür Turizmi
Osmangazi Caddesi Tophane/BURSA
2. Osmangazi Caddesi Tophane Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 2843    Eklenme Tarihi : 04 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Mayıs 2018 Perşembe