­ GERUŞ SİNAGOGU | Kültür Portalı

Geruş Sinagogu - Bursa

Sultan II. Selim tarafından 16'ncı yüzyılın başlarında inşa ettirilen sinagog İbranice “kovulmuş” anlamına gelen Geruş adını taşımaktadır. Sultan II. Selim İspanya’dan ayrılmak zorunda kalan Musevileri Osmanlı Devleti'ne kabul etmiş ve iskanlarını sağlamıştır. İlk kafilelerin bir bölümü Bursa’ya yerleştirilmiştir. Musevilerin ibadetlerini özgürce yapmaları için yapılan dikdörtgen planlı sinagog, kesme taştan inşa edilmiştir. İsmi nedeniyle sinagogun bu dinin mensupları açısından ayrı bir önemi vardır. Arap Şükrü Sokağı’nda bulunan Geruş Sinagogu, halen ibadete açıktır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Sinagog
İnanç-Kültür Turizmi
Arap Şükrü Sokağı'nda bulunan Sinagoga Bursa merkezden Altıparmak Caddesi'ne yürüyerek veya toplu taşıma araçları ile ulaşılabilir.
Arap Şükrü Sokağı Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15918    Eklenme Tarihi : 21 Mart 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 31 Mart 2021 Çarşamba