­ DEMİRTAŞ CAMİ / TEMURTAŞ CAMİ | Kültür Portalı

Demirtaş Cami / Temurtaş Cami - Bursa

Bazı kaynaklarda camiyi Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey'in 792 H. (1389-1390) yılında yaptırdığı, bazılarında ise Yıldırım Bayezıd’ın Emiri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırıldığı yazılıdır. Bursa’da Orhan Cami ile başlayan ve Hüdavendigar Camisi'nde değişime uğrayan kanatlı veya (Ters T) planlı camiler grubundan olan Demirtaş Cami, ortada merkezi bir kubbe, yanlarında tonoz örtülü, doğu-batı eyvanları, güney yönde yine tonoz örtülü bir bölme ile genişletilmiştir. Kuzey yönündeki son cemaat yeri, kesme taş örgülü, yığma dört ayağı birbirine bağlayan sivri kemerlerin oluşturduğu beş bölüm halindedir. Orta bölme diğerlerine nazaran daha geniş ve yüksektir. Orta bölme, geçişinin üçgenlerle sağlandığı büyük bir kubbe ile örtülüdür. Sağ ve solundaki iki bölme küçük kubbelerle, doğu ve batı yönündeki bölmeler ise çapraz tonozlarla örtülüdür. Yanları kapalı, üç sıra kirpi saçaklı son cemaat yerinin ön yüzüne tuğla örgülü yaba, kuş gagası motifleri işlenmiştir. Orhan Cami’nde olduğu gibi iki yanda daire biçimi kurslar yer almaktadır.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

İnanç-Kültür Turizmi
İnönü Caddesi'nin doğusunda, Demirtaşpaşa Mahallesi'nde bulunan camiye Demirtaşpaşa Semti'ne gitmekte olan otobüslerle ulaşım sağlanabilir.
Demirtaşpaşa Mahallesi Osmangazi/BURSA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15672    Eklenme Tarihi : 27 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2021 Pazartesi