­ YUKARI HAMAM | Kültür Portalı

Yukarı Hamam - Bolu

Adı Yukarı Hamam
Adres GEREDE-BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Gerede İlçesi, 30L-1d3 pafta, 65 ada, 4 parselde yer alan Yukarı Hamamın ilk olarak 15. yüzyılda yaptırıldığı sanılmaktadır. Duvarları moloz taştan inşa edilmiş olup, sıvalıdır. Doğu cephesinde, iki kanatlı bir kapıdan ahşap soyunmalık kısmına geçilmektedir. Tavan kısmı 8 ahşap sütun üzerinde durur. Sekizgen ahşap tavanın orta göbeği kanatlar halinde çıtalarla süslenmiştir. Soyunma odasından beşik tonozla örtülü küçük bir mekana, buradan da yıkanma odasının da bulunduğu küçük kubbeli bir mekana geçilmektedir. Batı cephesinde kömürlük, ocak, su deposu ve yıkanma yeri vardır. Kuzey cephesi arazinin meyilli olmasından dolayı bahçe duvarına bitişiktir ve sağırdır. Güney cephesinde pencereler yer almaktadır. Üstte ortada bir büyük ve iki küçük kubbe ile örtülüdür. Soyunmalık kısmı kırma çatı ile batıdaki bölüm sundurma ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı -