­ YENİÇAĞA YILDIRIM BAYEZID CAMİSİ | Kültür Portalı

Yeniçağa Yıldırım Bayezıd Camisi - Bolu

Adı Yeniçağa Yıldırım Bayezıd Camisi
Mah. Köy - Mevkii Eskiçağa Köyü
Adres Eskiçağa Köyü YENİÇAĞA/BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Yeniçağa İlçesi, Eskiçağa Köyü, 1 pafta, 229 parselde, köy yolunun kenarında bahçe içinde bulunan cami boyuna dikdörtgen planlı olup; yığma moloz taş duvarlı ve ahşap tavanlıdır. Kitabesi bulunmayan caminin ilk olarak Yıldırım Beyazıt döneminde, 14. yüzyılın sonlarında yapıldığı kabul edilmektedir. Kuzey cephesinden merdiven ile sahanlığa çıkılıp, buraya bakan kapıdan camiye girilmektedir. Kuzeydeki kadınlar mahfiline sağdan ahşap merdivenle çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili geniş olup; iki köşede duvara gömülü olarak, ortada iki ahşap direkle taşınmaktadır. Mahfil ortada içeriye çekik, her iki kenarda da yarım daire olarak harime doğru çıkıntılıdır. Harimin tavanında ortası kare çerçeveye alınmış, içi çıtalarla, renkli geometrik sekilerle bezenmiş yuvarlak göbek ve bunun köşelerinde çeyrek göbekler mevcuttur. Tavanda ince çıtalarla baklava şekilleri oluşturulmuştur. Yarım silindirik nişli özeliksiz mihrabı ve basit ahşap bir minberi vardır. Caminin alt sıra pencereleri dikdörtgen formlu ve taş söveli iken üst sıra pencereleri yuvarlak kemerlidir. Kuzeybatı köşede bulunan minarenin orijinal kaidesi kesme taştan olup, gövde ve peteği klasik tuğladan yapılmıştır. Kırma çatısı marsilya kiremit ile örtülüdür.
Ayrıntılı Tanımı -
Revizyon
Görüntülenme Sayısı : 1504    Eklenme Tarihi : 23 Şubat 2013 Cumartesi    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2013 Pazar