­ MUDURNU SAMSA ÇAVUŞ CAMİİ | Kültür Portalı

Mudurnu Samsa Çavuş Camii - Bolu

Adı Mudurnu Samsa Çavuş Camii
Mah. Köy - Mevkii Güveytepe Köyü
Adres Güveytepe Köyü MUDURNU-BOLU
Vakfiye
Genel Tanım Bolu İli, Mudurnu İlçesi, Güvey Tepe Köyü’nde bulunmaktadır. Hakkında yazılı bir belge bulunmamakla birlikte Bolu Salnamesinde de Samsa Çavuş Camisi ismi ile bahsedilen caminin Samsa Çavuş tarafından yaptırıldığı kuvvetle kabul edilmektedir. 8 x 8.5 m. ölçülerindeki Samsa Çavuş Camisi, Bolu ili sınırları içindeki en eski Osmanlı yapısı olmasının yanı sıra, Anadolu’da ayakta kalmış ilk devir Osmanlı eserlerinden biridir. Kareye yakın dikdörtgen planlıdır ve Cuma Mescidi olarak inşa edilmiştir. Moloz taşlarla aralara ahşap hatıl konmak suretiyle inşa edilen caminin köşelerinde kesme taşlar kullanılmıştır. Caminin ahşap çatısı alaturka kiremitle örtülüdür. Çatıda bozulan bazı bölümler marsilya tipi kiremitle yenilenmiştir. Cami içinde doğu-batı doğrultusunda ahşap mahfil, güzel bir ahşap işçiliği gösteren minber ile mihrap bulunmaktadır. Kuzey ve doğu duvarları büyük ölçüde tahrip olmuştur.
Ayrıntılı Tanımı -